De vakantiemaand augustus is dit jaar zeker geen rustige periode als het gaat om je geldzaken. Beurzen zijn onrustig, hypotheekrentes dalen tot ongekend lage niveaus en de vraag is of spaarrentes onder het nulpunt terecht komen.

De vrees voor economische groeivertraging en escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China zorgt voor flink wat nervositeit op financiële markten. Wat is hiervan het effect op je portemonnee?

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld? Bekijk hieronder de Blik op je Geld van augustus 2019.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenmarkt: gemiddelde prijs stijgt naar ruim 3 ton

Het gaat iets minder hard met de stijging van huizenprijzen, maar echt reden tot klagen is er niet. Mede door de extreem lage hypotheekrentes zijn huizenprijzen sinds 2016 gemiddeld met percentages van tussen de 6 en 9 procent gestegen.

Kijk je naar de gemiddelde transactieprijs, dan lag die in juli dit jaar op 309.689 euro, tegen 290.731 euro in dezelfde maand een jaar eerder. Dat komt neer op een plus van 18.958 euro in twaalf maanden tijd. Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode dus met 1.580 euro opgelopen.

Wel verwachten veel economen dat de economische groeivertraging die komend jaar zijn beslag krijgt, ook invloed heeft op de huizenmarkt. Zo gaan economen van ABN Amro uit van een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 6 procent dit jaar en met 3 procent in 2020.

Intussen blijven de onderlinge verschillen tussen regio's en soorten kopers groot. Lees in dit verband:

Waarom je misgrijpt op de huizenmarkt: dit kom je als gewone huizenkoper tekort als je moet opbieden tegen een belegger


Hypotheekrente: 30 jaar vast hard omlaag

De hypotheekmarkt staat op z'n kop door de enorme daling van rentes op financiële markten. De marktrente van de 10-jarige staatslening van de Nederlandse overheid zakt lager en lager. Het rendement op deze staatsobligatie bedroeg deze week liefst 0,5 procent negatief.

De rente voor de 10-jarige staatslening is een belangrijk anker voor de hypotheekmarkt. Daar noteert de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast inmiddels op 1,59 procent.

Uit bovenstaande grafiek van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep blijkt dat de afgelopen weken vooral de 30-jarige hypotheekrente hard is gedaald. Die bedraagt gemiddeld nog maar 2,56 procent (mét NHG-verzekering).

De meest populaire rentevaste perioden zijn die voor 10 en 20 jaar vast. Lees op Business Insider hoe je kunt kiezen tussen deze twee rentevaste perioden, op basis van 3 scenario's over de toekomstige renteontwikkeling.


Sparen: komt er een negatieve rente?

Keerzijde van de daling van hypotheekrentes is dat ook spaarrentes verder zakken. Voor vrij opneembare spaarrekeningen zitten alle grootbanken inmiddels dicht bij het nulpunt.

De hoogste variabele spaarrente bedraagt 0,25 procent, maar bij ABN Amro en ING ligt deze rente op 0,02 procent, bij Rabobank op 0,03 procent en bij SNS Bank op 0,07 procent. Triodos Bank biedt al een tijdje 0 procent rente op de internetspaarrekening.

Hoewel vooralsnog geen enkele bank het aandurft om voor spaargeld een negatieve rente te rekenen, neemt de speculatie hierover wel toe.

Lees meer over het fenomeen van de negatieve rente: zo werkt het en dit betekent het voor je hypotheek en spaargeld.


Beurs: even schrikken voor aandelen

De eerste twee weken van augustus vormden een duidelijk bibbermoment voor aandelenbeleggers. Noteerde de AEX-index eind juli nog op 583 punten, medio augustus stond de Amsterdamse hoofdindex 8 procent lager.

Dat was even schrikken, maar kijk je naar het jaarbeeld, dan staat de AEX - net als veel andere aandelenbeurzen - nog aardig in de plus sinds de start van het jaar.

Duidelijk is dat beleggers gevoeliger worden voor risico's op de beurs. Die lopen uiteen van angst voor een economische recessie en de handelsoorlog tussen de VS en China, tot zorgen over de stabiliteit van Italië en de Brexit.

Beleggingsexpert Michael Nabarro zette deze maand voor Business Insider de kansen en risico's op een rij en concludeert dat er geen reden is voor paniek. Wel moeten beleggers een aantal zaken goed in de gaten houden. Lees zijn analyse hier:

Deze 3 risico’s kunnen de beurs een zware klap geven – maar de kans dat het op korte termijn uit de hand loopt, is niet erg groot


Benzine goedkoper

De olieprijs reageerde de afgelopen weken vooral op berichten over afnemende economische groei, waardoor in principe ook de vraag naar energie minder snel toeneemt. Gevolg is dat de prijs van een vat Noordzee-olie tot onder de 60 dollar is gedaald.

Analisten van ABN Amro stellen in een analyse van de energiemarkt, dat de lagere groeiverwachting de komende maanden waarschijnlijk het dominante thema blijft en zorgt dat olieprijzen laag blijven. Al kan er natuurlijk altijd onrust ontstaan, als bijvoorbeeld politieke spanningen in het Midden-Oosten een bedreiging gaan vormen voor het olie-aanbod.

Maar als olieprijzen per saldo laag blijven, pakt dat gunstig uit voor prijzen aan de pomp. In augustus is al een lichte daling van de benzine- en dieselprijzen te zien. Medio augustus kostte een liter ongelode benzine gemiddeld 1,64 euro en voor diesel was dat 1,32 euro.


Vaste stroomprijs beetje lager

De kale stroomprijs voor 1 jaar vast is in augustus ongeveer 3 procent gedaald vergeleken met een maand eerder, en bedraagt gemiddeld 6,3 eurocent per kilowattuur.

Het tarief voor 1 jaar vast ligt onder de variabele stroomprijzen die eens per halfjaar worden aangepast en in juli op gemiddeld 6,7 cent per kilowattuur lagen.

Het gaat hier om de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ongeveer 15 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.

Door de daling van de vaste stroomprijzen in augustus wordt het verschil met de variabele tarieven die in juli zijn vastgesteld wat groter, signaleert online consumentenadviseur Pricewise.

Wat betreft de vaste stroomprijzen is de verwachting dat deze prijzen in de komende maanden ongeveer op dit peil zullen blijven hangen.


Vaste gasprijs relatief voordelig

Het gemiddelde variabele gastarief is dit jaar gedaald en ligt sinds juli op een niveau van gemiddeld 27,3 cent per kuub. Maar dat is nog altijd bijna 3 cent hoger dan het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast. Dat tarief daalde in augustus opnieuw, met 4 procent tot 0,24 cent per kuub

Bij de kale gasprijs moet je nog ongeveer 40 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

De daling van consumentenprijs van gas wordt onder andere ingegeven door dalende groothandelsprijzen voor olie en gas,  aldus Pricewise. "Na een korte piek halverwege juli laten zowel de olieprijzen als die voor gas een dalende trend zien. Belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de afnemende vraag naar olie en een stijgend aanbod in gas, met name vanuit de VS."

Wat betreft de vaste gasprijzen lijkt de bodem voorlopig bereikt, aldus Pricewise. "De verwachting is dat de gasprijs in de komende maanden weer licht zal gaan aantrekken."


Lees meer over geldzaken: